15 Mart 2010 Pazartesi

Zerdeçal

Zerdeçal


Kullanılan Kısmı: Kökü (toz halinde)
Kullanılışı: 1 gr. zerdeçal 1 litre soğuk suda bir taşım kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilebilir.
Mutfakta Kullanılışı: Pirinç pilavı, her türlü makarna ve hamur işlerinde, balık çorbalarında, mayonezlerde kullanılır. Ayrıca çiğ olarak rendelenmiş ve beşamel sos ilave edilmiş kereviz salatalarının içine ilave edilebilir. Balık çorbası, pilav, kuzu, dana, söğüş ve çeşitli sebzelerde. İspanyolların deniz mahsullü ünlü “paella” sında; Hintlilerin “curry” adlı baharat karışımında kullanılır.
Ek Bilgi: Diğer adı: Hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, zerdeçöp. Hindistan`ın tedavi uzmanlarına göre burun kanamasını önlemek için 1 fincan taze sıcak süt katılır. Günde 2 fincan sabah ve akşam yatmadan içilir. Çocukların burun kanamasında kullanılacaksa miktar yarıya indirilir.
Zerdeçal (bazı yörelerde zerdeçöp denir) adıyla tanınır

Anadolu yemek kültüründe var olan şifalı bir bitki... Düğünlerde tatlı olarak ikram edilen zerdeye katılan, ona sarı rengini veren zerdaçal.
Farsçası “zerd-çubi” olan zerdeçal baharat olarak hemen her yemeğe ilave ediliyor (salata, köfte, patates, omlet, sebze yemekleri gibi).

İngilizcesi “turmeric” olan bu şifalı bitki, Çin, Hindistan ve Endonezya'da yetişir. Bitkinin rizomları (kök yumruları) kullanılır.

Bu rizomların içerdiği etken maddeler şunlardır: Curcumin, eugenol, cinnamic acid, limonene, linalool, turmeron, vanillic acid, calcium, iron, manganese, potassium, phosphours, zinc, vitamin B, B2, B3 ve C.

Son yapılan araştırmalarda İran, Hindistan ve Uzak Doğu’da alzheimer hastalığına nadir rastlandığı görülmüştür ve bu durum, bu ülkelerin mutfağında bol miktarda zerdeçal kullanımına bağlanmıştır.

Zerdeçalın içerdiği etken maddeler, serbest radikalleri yok eder, karaciğeri toksinlerden arıtır (detoks etki), kan dolaşımını rahatlatır ve kolesterolü düşürür, antibiyotik etkilidir, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kansere karşı da kullanılır, ödem giderici etkisi vardır, artiritte kullanılır. Safra taşı olanların az kullanması tavsiye edilir.

Çay şeklinde içip tüketemeyenler için, yemeklere ilave edilmesi tavsiye edilir.

Yağsız tavaya kırdığınız yumurtaların üstüne her yumurtaya yarım çay kaşığı ölçüsüyle serpebilirsiniz. Katı pişirdiğiniz yumurtaya da aynı miktarı kullanabilirsiniz.

Haşlanmış patatesle yapacağınız salata sosuna zerdeçal ilave edebilirsiniz.

Patates Salatası:

Malzeme:

4 orta boy haşlanmış patates

1 demet taze soğan (ince doğranmış)

Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)

Sosu:

1 tatlı kaşığı zerdeçal

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım limonsuyu

1 çay kaşığı kırmızıbiber

Tuz

Yapılışı:

Haşlanıp soğutulan patatesler, soyulup küp şeklinde doğranır, doğranmış soğan ve maydanozla karıştırılıp hazırlanan sos ilave edilir.

Et yemeklerinin yanına garnitür olarak haşlanmış küçük, bütün taze patateslerin üzerine zerdeçal, tuz serpilir; hafif yağlanmış teflon tavada iki tarafları kızartılır.

Ayrıca ızgara köfte baharatlarınıza, çorbanızın üstüne ilave edeceğiniz, kırmızı, biber, nane karışımına ilave edin.

Et ve tavuk ızgara soslarına zeytinyağlı barbunya veya diğer sebze yemeklerinize katabilirsiniz, kokusu olmadığı sadece renk verdiği için size şifa verirken yemeklerinizin lezzetini bozmayacaktır.

Anadolu insanımızın büyük şehirlerde yaşayanlardan daha sağlıklı olması, atalarımızdan gelen bitkileri, bitkisel baharatları kullanıyor olmalarından kaynaklanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails

Template Design | Elque 2007